Проект „Ученически практики“

20 ученика от ПЗГ „Добруджа“ работиха в реална работна среда при 15 работодатели от област Силистра, включващи всички сектори на селското стопанство: растениевъдство, животновъдство, овощни култури, билки, подправки, етерично – маслени култури, говедовъдство, овцевъдство и търговия, сервизно обслужване и дистрибуция на земеделска техника и инвентар. Работодателите са от големи земеделски кооперации, до земеделски стопани, които са малки ферми, но с готовност се отзоваха да станат обучаващи работодатели – партньори,, защото са бивши възпитаници на гимназията, които сега управляват устойчив семеен бизнес.

Приемайки предизвикателството да станат наши партньори по проекта „Ученически практики“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, всичките 15 работодатели и 15 наставници на учениците от 9, 10 и 11 клас на ПЗГ, предоставиха възможност бъдещите механизатори на Добруджа да придобият умения и компетенции за работа с модерни машини, прилагайки съвременни подходи и технологии за утвърждаване на устойчиво земеделие в региона. Четирима от учениците работиха в бази на търговски дружества за търговия на земеделска техника и инвентар и придобиха умения и за дистрибуция на машини и сервизно обслужване.

В продължение на 240 часа, възпитаниците на гимназията бяха насърчавани да стават по-добри в професията от 15 наставника и 2 наблюдаващи учители, експерти – професионалисти в своята област:Галина Даскалова и Димитър Димитров.

           

Линк към страницата на проекта     http://upraktiki.mon.bg/