Начало

Добре дошли в сайта на ПЗГ „Добруджа“ гр.Силистра!

ПЗГ „Добруджа“ възниква през далечната 1909г. като низше земеделско училище, а през 1952-1953г. се преименува в Селскостопански техникум. Днес е вече гимназия!

СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕ НА ГИМНАЗИЯТА УЧЕНИЦИТЕ ПРИДОБИВАТ:

 • Диплома за средно образование;
 • Втора и трета степен на професионална квалификация по избраната професия;
 • Правоспособност за управление на МПС категории: „Тк“, „В“и „С“;
 • Правоспособност за работа със земеделска техника категории „Твк“ и „Твк-З“.

ПО ВРЕМЕ НА ОБУЧЕНИЕТО СИ УЧЕНИЦИТЕ ПОЛЗВАТ:

 • Безплатен транспорт от местоживеенето до училище и обратно;
 • Безплатно общежитие;
 • Училищен стол, който предлага безплатна закуска и обяд;
 • Стипендии

ПЗГ“Добруджа“-гр.Силистра предлага безплатно общежитие:

 • Стаите са напълно оборудвани с нови мебели;
 • Извършен е основен ремонт на санитарните възли и баните;
 • В свободното си време учениците ползват: шах зала, тенис зала, телевизионна зала, читалня и занималня за подготовка на уроци и развлечения.

Днес гимназията разполага с богата база за обезпечаване на учебния процес.

27 учебни кабинета, 11 специализирани учебни работилници, учебен полигон, училищно общежитие, ученически стол, богата открита и закрита спортна база, етнографски музей,  фотодокументална изложба. Собствената земя на училището и наличната селскостопанска техника дават възможност за обучение на учениците в реални производствени условия, както и за допълнителни приходи към бюджета. Голяма част от собствените приходи се използват за безплатна храна, общежитие и транспорт за деца от социално слаби семейства. Осигурено е и безплатно обучение по управление на МПС категория „Ткт”, „В” и „С”.

За добрата подготовка на учениците говори и отличното им представяне в разнообразни конкурси и състезания.

През последните 5 години нашите ученици традиционно участват в състезанията „Млад фермер”; Националната панорама на професионалното образование; Националния празник „За хляба наш”; Националните викторини-конкурси „Времето на Бедреддин” и „По пътя на Таньо войвода”

Наште ученици се включват много активно и в Националния конкурс за рисунка „Водата – извор на живот”; Националния литературен конкурс „Любовта в нас”; Националната кампания „Картофите – традиция и бъдеще” и конкурса „Даровете на земята, водата и въздуха”.

Спечелените призови места са гордост за нас.

Трудно е да се разкрие накратко историята на едно училище, давало знания и мъдрост на своите възпитаници цели 108 години. Всяка година е едно стъпало към познанието. Поддържа жива историята на знанието и се предава натрупания опит, допринесъл за развитието на всеки човек, учил в този храм на науката.

Най-голямото богатство, най-ценния капитал на всяко училище са хората, които са обучени и възпитани в него. И ние сме горди, че в Професионална земеделска гимназия „Добруджа” през 108 – годишното си съществуване  са получили диплома за средно образование над 8000 ученика, които достойно защитават името на гимназията в почти всички земеделски кооперации, сдружения, ферми, фирми и т.н.

УЧИМ, ТВОРИМ, РАБОТИМ И СПОРТУВАМЕ АКТИВНО!