Земеделските мениджъри

За трета поредна година ученици от ПЗГ „Добруджа“ участваха  в инициативата „мениджър за един ден“.

“Мениджър за един ден” е сред най-популярните инициативи на Джуниър Ачийвмънт България. Тя се провежда ежегодно и в над 100 държави по целия свят. В нея винаги се включват както висши държавни управници, така и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот. Тези лидери дават начало на професионалната реализация на хиляди ученици по целия свят, а в замяна получават удовлетворение от предадения опит и от съвместната работа, както и вдъхновение от иновативните и свежи идеи на мотивираните млади хора.

За разпределението по фирми учениците попълват автобиографиите си в раздела „Мениджър за един ден”, като посочват своите интереси и професионална насоченост. Домакините – компаниите или държавните институции, получават възможността да поканят своите мениджъри за един ден, ориентирайки се по техните автобиографии. Чрез тази симулативна трудова борса на “Джуниър Ачийвмънт” учениците придобиват и тренират уменията си да се представят и оценяват своята конкурентоспособност, а домакините от своя страна правят минипроучване на млади и перспективни кадри, които да бъдат поканени и за летни стажове.

Четири компании приеха 13 ученика. Позициите  за „работа“ бяха-механизатори, търговски представители, търговци.Работодателите –домакини, които посрещнаха децата и  разкриха тънкости на професията са: Земеделска кооперация „Мотор 93“ с. Бабук, „Агра 2000“ ООД, с. Калипетрово, „Агро Сев – Мар“ ООД, база Айдемир и фирмата, предлагаща сеялките „Гюнгюр“.

Всички ученици участваха по собствено желание, а задачата на техния ръководител- г-жа Даскалова беше да осигури работни места за всички. „Изживяването беше незабравимо“ с вълнение споделяха учениците в края на работния ден, когато получиха и сертификатите си.


Организирането на “Мениджър за един ден” е в пълен синхрон с образователната политика, провеждана от Европейския Съюз – образованието да бъде все повече с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.

Благодарности към всички участници: ученици и работодатели-домакини!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *